Att tänka på

En av de saker som är så häftig med just tågluffande är att man kan välja själv om man vill planera resan in i minsta detalj eller om man vill hoppa på ett tåg och resa dit man känner för för stunden, och tanken är även att det ska vara ett enkelt och lättsamt sätt att resa på. Men precis som med alla andra typer av resor är det en hel del saker man bör tänka på för att göra resan så säker och rolig som möjligt, för även om man inte vill planera ut alla delar av äventyret i förväg finns det saker man bör planera inför och förbereda sig på.

Innan resan

De allra flesta saker man bör ta itu med som har med resande att göra ska man ta itu med innan man beger sig iväg, och det beror dels på att resan blir mycket roligare om man inte behöver micro-planera längs med vägen och dels på att när man är på hemmaplan är det oftast enklare att hitta det man behöver. Även om man inte vet exakt var man ska resa, eller när man ska resa dit, är det viktigt att veta hur man tar sig mellan olika platser och hur man gör om något går fel. Därför är det alltså bra att undersöka saker såsom vilka olika alternativ till tåg som finns (ifall till exempel ett tåg står stilla på spåret) innan man ger sig av så att man inte blir strandsatt någonstans. Det är även bra att veta hur man gör för att hitta till den svenska ambassaden i landet man befinner sig i ifall man skulle bli av med identitetsuppgifter eller annat.

En annan sak som är viktig att tänka på innan man reser iväg är att hitta någon som kan se efter din lägenhet eller ditt hus, och då inte bara i syfte att vattna dina blommor utan även för att se till så att det inte blir ett lika attraktivt mål för inbrottstjuvar. Det är särskilt viktigt att hitta en husvakt om du har tänkt dig att vara borta en längre tid, och då kan det även vara bra att ordna så att någon kan informera dig om (eller rentav hjälpa till med att betala) räkningar som kan dyka upp medan du är hemifrån. Det är även bra att göra upp en budget innan man åker så att man inte gör av med hela sin reskassa vid första stoppet och får leva på snabbnudlar under resten av resan.

En av de saker man absolut kan, och bör, ta hand om i förväg i samband med att man gör upp sin budget är dessutom att räkna ut biljettkostnader eftersom det är A och O när man är ute och reser. I vissa länder eller längs vissa sträckor kan man till exempel skaffa rabattkort eller resepass av olika slag (som exempelvis de Interrail-kort man kan använda vid resor i Europa). Man bör även beställa sjukförsäkringskort, eventuellt visum och ta alla nödvändiga vaccinationer i god tid innan avresa. Annat man bör göra är att skaffa en mobilplan som fungerar i utlandet samt läsa lite om olika turistfällor och tjuvknep så att man kan undvika dem.

Vad man bör ta med sig

En tumregel när man tågluffar är att åka med så lätt packning som möjligt, eller i alla fall en packning som är såpass lätt att bära med sig att man inte känner att den är i vägen. Om man har planerat att bo på vandrarhem eller liknande är det bra att ha med sig sängkläder och handduk och om man planerat att vara borta länge är det en bra idé att ha med sig tvättmedel. När det gäller kläder är det viktigaste underkläderna, resten av kläderna kan man köpa längs vägen för att minimera packningen.

Ett bra tips är även att ta med sig en hopvikbar extraväska, på så vis har man garanterat något att ta med sig souvenirer och annat man köper på sig under tågluffen. Samt att det alltid är bra att ha en plan B ifall väskan/ryggsäcken man använder skulle gå sönder, och även plastpåsar och silvertejp är bra att ha med sig av den anledningen. Någon typ av snacks är även bra att ha med sig ifall man skulle bli fast på något ställe längre än man räknat med.

Och de allra vik

tigaste sakerna att ha koll på under resan är:
– Pass och andra identitetsha

värdehandlingar:

– Pengar
– Försäkringskort
– Resehandlingar (biljetter m.m.)
– Mobiltelefon (och kanske en kamera)
– Hygienartiklar och mediciner (deodorant, huvudvärkstabletter etc)

Under resan

När man har planerat det viktigaste i förväg kan man fokusera på att bara ha roligt under resan, så de saker man kan tänka på medan man

upplever världen:

– Ta många bilder
– Skriva resedagbok
– Njuta av platsen du är på
– Koppla av
– Spana in lokala sevärdheter

Men man bör även tänka på mer praktiska saker såsom att klä sig rätt för vädret och att inte glömma att använda solglasögon och solskyddskräm. Det är även viktigt att vara respektfull mot lokalbefolkningen och att observera hur andra människor beter sig så att man inte bryter mot någon oskriven regel och drar onödig uppmärksamhet till sig – Dels för att uppenbara turister lockar till sig ficktjuvar men även dels för att man generellt sett får en bättre reseupplevelse om man tar till sig seden dit man kommer.