Att tänka på

Planerar du att bocka av alla Sveriges, Europa eller världens godbitar. Det kan kännas att det är mycket krångel och fix innan du kan bege dig ut på ditt kanske livs äventyr.
Här kommer några tips som du bör tänka på:

bild-2 Gör en budget! Det är naturligtvis svårt att veta exakt hur mycket pengar det kommer att gå år. För det styrs av så många faktorer. Men räkna med sådan som du kan ta reda på vad det kostar så som en månads InterRail Global Pass, varianten som går över landsgränserna. För ungdom ligger det cirka 3 800 och för vuxna 5 700, men det kan variera på grund av när du köper detta pass. Det finns billigare varianter. Något som också går ta reda på är vad övernattningar och inträde kostar. Men glöm inte att räkna med mat, internet och oförberedda utgifter.
Ställ dig dessa frågor:
Hur länge ska jag vara borta? Hur ser valutakursen ut? Vad behöver jag för pengar till shopping, nöje och attraktioner? Ska jag laga mat själv eller äta ute?
Vart vill du åka? Lägg upp en rutt. Ta reda på vilka tågtider som gäller. Vad vill du se?
Men det viktigaste är vad vill du ha ut av din tågluff?
Läs gärna om de olika städerna du ska besöka. Tro inte på allt som skrivs vad folk tycker och tänker om varje plats. Bilda dig en egen uppfattning.
Planeringen av resandet. Det gör du efter ditt eget huvud och hur mycket kontrollbehov du har. Vill du koll på vart du ska bo eller du tar det som det är när du väl kommer fram. Mycket av detta hänger på olika faktorer som budgeten till exempel en stor roll. Eller ska du flyga till första anhalten för att slippa slösa bort värdefulla dagar och nätter för att få börja ditt äventyr.

Forts Att tänka påbild-3

Boendet! Slott eller koja? Det finns många typer av boende – hostel, bed and breakfast, vandrahem, hotell, bo hos vänner eller hos någon som hyr ut sin soffa. Var beredd på att en bokning kan ha blivit fel fast du har bokat och har en bokningsbekräftelse. Så det är aldrig fel att ha en plan B i bakfickan.
Din säkerhet! Du har säkert hört och läst en massa skräckhistorier men det är viktigt att de inte håller dig tillbaka för att våga bege dig iväg på din tågluff. Men det gäller ju vara medveten och förberedd på allra bästa sätt för att undvika dem.
Var försiktig! Använd sunt förnuft, gå på magkänslan, LITA inte på främlingar och så vidare.
Packa smart – pass, mobil, biljett, och pengar ALLTID under uppsikt och så nära kroppen som möjligt.
Kolla upp var den svenska ambassaden ligger i förväg. Om utifall du har blivit av med passet till exempel.
Se till att du har med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskortet, som ger dig rätt till sjukvård. Ha det i plånboken. Du beställer det på Försäkringskassan och det gäller i tre år.
Lär dig om storstädernas lokaltrafik och eventuellt resekort.
Är du osäker! Ta med dig en reskamrat så blir det dubbelt så kul.
Skriv dagbok – kul att se vart du har varit, samtidigt som du kan skriva ner dina kostnader och annan information som du kan ha nytta av när du kommer hem.
Ta bilder – alltid roligt att se på bilderna efter resan, speciellt en kall, regnig kväll så kan du kura ihop dig i soffan och njuta av din resa igen.
Ha kul och njut av ditt äventyr!!!
bild-4Packlista

Nu till ett måste då du ska behöva bestämma vad du ska packa och ha med dig. Du vill ju inte packa för mycket, men samtidigt så inte packa för lite och behöva sakna något.
Här kommer en lista som du kanske kan ha nytta av.
Vad ska du packa i? Det kan vara svårt att veta, speciellt om det är första gången du beger dig ut på en tågluff. Ska du packa i en resväska eller ryggsäck. Tänk på vilket som kan vara lättast för dig. Och sedan beror det på om du ska ut och vandra eller bara åka mellan städer. Men gör det som är mest praktiskt och lättast för dig. Ett viktigt tips är att ha med sig mat som inte går sönder eller blir dålig. Ibland kan du bli fast på ett tåg en längre tid utan möjlighet till att köpa någon mat. Min personliga favorit är kex. De blir inte dåliga, man kan dela upp portionen i mindre bitar och de är packade med kalorier som gör dig mätt länge.  Dessutom ska du framför allt vara bekvämt och inte allt för tungt att bära.
Mycket kläder tar plats. Speciellt om du ska vara bort länge. Se till att ha med dig tvättmedel istället och tvätta under resan. Glöm då inte tvättlina. Plastpåsar är också bra att ha med sig. Väger inte mycket och är väldigt praktiskt – skyddar mot väta, lägga smutsiga kläder i.
Men packa oömma kläder och skor. För de blir så småningom slitna och i värsta fall kan du kasta bort dem. För att köpa nytt längs vägen.
Glöm inte biljetter, pass, bokningar, EU-kort, bankkort, pengar, karta, tågtider, spärrnummer, lista på var de svenska ambassaderna ligger.
Ett litet första hjälpen-kit är också bra om du till exempel får skoskav. Våtservetter, toapapper, mediciner, korkskruv/kapsylöppnare, kniv, pincett.
Ska du till varma länder så är det bra att packa ner solskydd och solglasögon.
Schampo, tandborste och tandkräm, tvål, deo, läppcerat, om du rakar dig – rakhyvel och raklödder, extra glasögon, mobiltelefon och laddare, kamera, el adapter, hänglås, tejp gärna då silvertejp, nål och tråd, tändare, penna och papper, vattenflaska, multiverktyg.
Handduk och sängkläder är också ett måste för ska du sova på vandrarhem eller hostel så lär du behöva detta.
I klädväg så är det färgade underkläder, strumpor, ett par långbyxor, shorts, badkläder, t-shirts, långärmad tröja, en tjocktröja, regnkläder, en keps eller solhatt, fin set finkläder, lämpliga skor.
Har du lite plats över så ta med dig en bok, kortlek och en turistguide.
Ha en trevlig resa!