Tågluffa i Sverige

bild-5

Att tågluffa inom Sveriges gränser är ett semesteralternativ som många inte ens övervägt eftersom just tågresande i Sverige är så starkt förknippat med resande till och från arbete, för att inte nämna alla de förseningar man råkar ut för när man reser från A till B! Men att använda sig av Sveriges järnvägar för att tågluffa genom landet är en helt annan typ av upplevelse än att använda sig av tågtrafiken för att ta sig fram och tillbaka mellan hemmet och arbetsplatsen: I Sverige har vi en helt fantastisk natur och som vi i vår vardag helt enkelt glömmer bort att stanna upp för att ta in, och när man tågluffar kan man ta in sin omgivning på ett helt annat vis än om man stressar för att komma till en slutdestination.

Och att tågluffa inom Sverige innebär även att man inte behöver gå igenom särskilt många förberedelser inför resan eftersom man vare sig behöver ta särskilda vaccinationer innan eller bära med reseförsäkringar, pass eller andra viktiga dokument under resan. För dig som reser med familj är det även ett bra sätt att verkligen kunna njuta av destinationen på eftersom du om du vill kan vila på tåget, vilket inte är en möjlighet om du kör bil och resten av familjen växlar mellan att sova och att tjoa och tjimma.

Sommarkort och andra biljetter

De allra flesta svenskar tar sin semester under sommaren, och därmed är även många av de reserabatter som finns just för sommarmånaderna för att uppmuntra till resande med kollektivtrafik även i semestertider. Och att det generellt sett är billigare att resa kollektivt under sommaren är ett bra tillfälle för dig som vill tågluffa att slå till, vilket dessutom även gör att du kan uppleva naturen medan det är som varmast.

Kostnaderna för biljetter, kort och respass varierar mellan olika lokala tågbolag och andra lokaltrafiksbolag som har hand om tågtrafiken. Ett av de kort man kan skaffa för att åka obehindrat inom stora delar av landet under 5 dagar (på en 30-dagarsperiod) är SJ:s sommarkort, och kostnaden på det ligger runt 1700 kronor. I kostnaden för kortet ingår resor för 1 vuxen samt upp till 2 barn under femton år och det som tillkommer är bokningsavgifter på fem kronor per person för resorna man gör. Man reser i andraklass för sommarkortet, men det finns även möjlighet till att uppgradera till förstaklass.

Det finns även ett urval andra typer av kort man kan skaffa för tågluffande, och man kan antingen skaffa respass av något slag och som gäller för vissa sträckor och/eller tidsperioder eller så kan man köpa enskilda biljetter. Det går även att köpa paketresor där flera biljetter köps för en klumpsumma, vilket är att rekommendera om man redan vet när och var man vill resa. Det man ska tänka på när man köper biljetter med färdigutställd destination är att (om möjligt) boka plats redan vid köptillfället, och även att kolla upp möjligheterna till att boka om eller byta in dem ifall det skulle bli ändrade planer under resans gång.

Inlandsbanan

En av de kanske mest kända tågrutterna i Sverige heter Inlandsbanan, och det är ett utmärkt alternativ för den som vill upptäcka stor del av landet på kort tid och samtidigt ha gott om tid till att verkligen se sig omkring. När man bestämmer sig för att åka med Inlandsbanan kan man antingen beställa enbart biljetter för själva rutten eller så kan man kan beställa deras paketerbjudanden där det ingår både tågbiljetter, boende och inträde till olika destinationer längs sträckan som tåget färdas, samt att det även ingår mat och dryck.

Resan på Inlandsbanan har sin start i Kristinehamn i Värmland (eller i Mora i Dalarna om man väljer det istället). Om man påbörjar sin resa i Kristinehamn kan man börja med att spana in sevärdheter såsom 1600-talsskeppet Bojorten och den Picasso-skulptur som tornar upp 15 meter över backen. Näst på tur längs rutten ligger alltså Mora, och där kan man bland annat besöka Zorngården eller Vasaloppsmuséet innan resan leder vidare till Östersund. Väl i Östersund kan man ta en tur till Frösö kyrka, eller så kan man hyra sig en cykel hos turistbyrån.

Därefter bär det av mot en rad orter där man får avnjuta lunchstopp och sevärdheter, och på det viset får man se Vilhelmina, Storuman, Sors

ele och Arvidsjaur i ett svep. Väl på plats i Arvidsjaur finns det bland annat ett spa där man kan koppla av efter allt resande. När tåget sedan reser vidare är det mot Gällivare Inlandsbanan tar dig, och på vägen dit görs ett stopp vid Polcirkeln, och när man är framme i Gällivare kan man om man vill gå på guidad tur. Och Gällivare är visserligen så långt upp i Sverige som resan tar dig, men resan är inte över där för man får givetvis även ta del av olika sevärdheter och aktiviteter på vägen tillbaka genom landet igen!