Tågluffa i Sverige

bild-5

Det finns tre sätt att tågluffa i Sverige. Att köpa biljetter styckvis, köpa en färdig paketresa eller så använder du ett tågluffarkort. Vilket som passar bäst för dig beror ju helt och hållet var och när du vill resa och dessutom på under hur lång tid. Det går ju naturligtvis kombinera alla tre sätten så får du en skräddasydd och unik resa just som passar dig.
Tågluffa i Sverige är en upplevelse i sig självt. Du får upptäcka det fantastiska inlandet. Kusternas sagolika spets. Den orörda och vackra naturen. Att tågluffa i Sverige är enkelt och prisvärt sätt att njuta av en oförglömlig semester. Du kan glömma pass, visum och vaccinationer.
Med tågluffarkort så får du ett obegränsat resande i det svenska inlandet. Res, vila, njut, upptäck – allt i din egen takt. Du behöver bara kortet för at resa hur mycket du vill.
Du gör en beställning och betalar. Och då får du ett digitalt kort skickat till dig. När du väl åker tåg för första gången så får du ett fysiskt. Är du studerande eller senior får du rabatt på priset. Två barn upp till 15 år får följa med kostnadsfritt per luffarkort.
Tågresan består av två delar – färd och sittplats. Tågluffarkortet gäller bara för färden. Så det kan vara all idé att reservera en plats om du vill vara säker på att få sitta. Speciellt under turistsäsongen.
Vet du redan om du vill sitta när du beställer kortet kan du samtidigt reservera plats. För varje resa så kostar det 50 kronor per person inklusive moms. Det är till att rekommendera att reservera en plats för du vet aldrig hur situationen ser ut när du ska åka. Är det tåget fullbokat så får du bara åka med i mån av plats. Då får du vänta till nästa tåg.
Vill du göra det enkelt för dig så kan du köpa en paketresa. Så är allt klappat och klart och du slipper tänka utan bara njuta av din resa.

Inlandsbananbild-6

Inlandsbanan är ett måste om du bor i Sverige och vill åka en mycket speciell tur. Då kan du åka från Östersund till Mora, Kristinehamn eller Gällivare. Dessa turer går varje dag. Turen stannar vi några ställe för att man ska kunna äta och fika.
Så det gör att det blir perfekt att tågluffa. När du tågluffar får det en biljett som gäller i 14 dagar och ett smart sett om du vill se en tredjedel av Sverige. Ett tips är att göra en platsreservation för att vara säker på att få en plats att sitta. Speciellt under sommarhalvåret.
Bokar du resan innan då ingår alltid en platsreservation.
Om då så önskar så erbjuder Inlandsbanan dig färdiga paketturer som inkluderar övernattningar, mat och alla inträden längs sträckorna. En av de populäraste sträckorna är att åka Kristinehamn upp till Gällivare. En resa som sträcker sig över tio dagar. Då du bland annat får uppleva ett stopp i Storuman där man kan titta på byggnadsminnesmärkta stationshuset. I Sorsele stannar de till en kort stopp för att gå på Inlandsbanemuséet. Då man får se hur det gick till för att lägga spåren för över hundra år sedan.
När de väl kommer till Arvidsjaur finns det ett flertal aktiviteter som erbjuds, så som fiske, paddling eller besök i Lappstaden. Under eftermiddagen så kliver man på igen och precis innan Jokkmokk så passerar man polcirkel, som tåget stannar till vid. När väl tåget börja åka igen på väg mot Gällivare så passerar man genom det vackra världsarvet Lapponia. På kvällen ingår det en guidad busstur där man får uppleva och se Gällivares historia, se den underbara utsikten men pricken över i:et är att man får se den berömda midnattssolen.
Här på länken hittar du all information du kan behöva: http://inlandsbanan.se/

Ett av SJs tjugo SJ 3000-tåg.

Sommar kort

Något som är bra i Sverige så finns det oftast sommar kort som du kan köpa som gäller alla tågen i ett visst län. Så då kan du tågluffa på hemmaplan. Då får man ha med sig två barn upp till sju år. Det blir som ett äventyr för hela familjen och dessutom miljövänligt.
Du får åka hur mycket som helst under en viss period under sommaren. Det går bra att stiga av och på vart man än vill och framför när det passar dig och din familj bäst.
Vill du resa utanför ditt läns gränser så går det att köpa SJ-sommar kort. Detta kort gäller alla SJ:s alla sträcker i hela Sverige. Förutom vissa sträckor i Skåne. Men du kan ta dig till både Oslo och Köpenhamn också.
Kortet kosta 1 750 kronor för vuxen och då får två barn under 15 år följa med gratis. Då kan man tågluffa runt i Sverige hur mycket man vill under fem dagar under en 30-dagars period. Det enda som tillkommer är fem kronor per barn och resa.