Tågluffa Världen

Att tågluffa i olika delar av världen är ett äventyr och ett bra sätt att spendera semestern på för den som vill uppleva olika platser och kulturer, men det är även ett bra sätt att resa på för den som är intresserad av tåg. I vår del av världen är det väldigt vanligt med eldrivna tåg à la X2000, men i övriga världen är det inte helt ovanligt att man valt att bevara del av teknologin och kulturhistorian genom att istället renovera och restaurera tåg av äldre modeller – För såväl dagligt bruk som för rutter specialinsatta för turismändamål. När man tågluffar i andra länder kan man åka tåg från såväl ånglokens era som dieseldrivna och även i de fall då de är eldrivna precis som våra tåg kan de skilja sig från dem på andra sätt.

Tågtyper åsido är det givetvis en upplevelse olik någon annan att färdas genom ett land, eller flera länder, ombord på ett tåg där man både kan kolla på utsikten och sätta sig ned för att läsa en bok beroende på vad man känner för. Och det går att tågluffa på flera olika sätt varav ett är att ta sig till ett land (antingen via tåg eller annat färdsätt) och väl där köpa biljetter hoppa på tåg som går dit man vill åka, och ett annat sätt är att istället rikta in sig på en viss tågsträcka. Precis som vi har Inlandsbanan och andra turer i Sverige så finns det olika planerade sträckor i övriga världen och som man antingen bokar biljetter för i förväg eller köper när man är på plats.

Lagar, Seder och Bruk

Att kolla upp hur man ska bete sig i landet man reser till kanske inte är den roligaste delen av resan, men det är en viktig del av upplevelsen och även en viktig aspekt för att man inte ska utsätta sig själv för obehag eller rentav fara. Att kolla upp de viktigaste lagarna i landet man reser till är något man bör ta för vana eftersom det är långt ifrån alla länder som använder sig av samma rättssystem som vi gör i Sverige, och då kan det vara bra att läsa exempelvis resebloggar där andra svenskar har skrivit om sin upplevelse.

Det är viktigt att lyssna på goda råd som andra resenärer delat med sig av på nätet eller via turistbyråer eftersom deras personliga erfarenhet ofta säger mer än ett lands officiella hemsida, så om någon säger att en viss stadsdel eller liknande är farlig att vistas i bör man ta varningen på allvar. Även kulturella skillnader kan vara viktiga att uppmärksamma så att man inte råkar förolämpa folk man stöter på under sin resa, för även om man befinner sig ombord på ett tåg är man ändå gäst i det land där tåget befinner sig.

Transsibiriska järnvägen

Den Transsibiriska järnvägen är över 100 år gammal, sträcker sig 9300 kilometer och är en populär sträcka för tågluffare. Den har fyra olika linjer där huvudlinjen går från Moskva till Vladivostok och där Manchurietjärnvägen, Transmongoliska järnvägen samt Bajkal-Amur-järnvägen är de tre andra linjerna längs sträckan. Och om man tar Manchurietjärnvägen tar man sig genom två världsdelar, tre länder och sex olika tidszoner under de 6 dagarna ombord och när du kommer till slutdestinationen (som är Peking, Kina) kan du antingen ta samma sträcka tillbaka eller så kan du ge dig ut på andra äventyr.

Tågluffa i Indien med Kerala Express

En annan sträcka som är välkänd är Kerala Express i Indien som avgår dagligen och där man kan ta sig från New Delhi i de norra delarna av Indien och söderut hela vägen igenom ända ned till Trivandrum längst nere i söder.

Tågluffa i USA och Kanada

Om man vill uppleva ånglok är det de klassiska sträckorna i USA man ska sikta på att komma med, som till exempel Cass Scenic Railroad State Park som går uppför bergen i West Virginia och vars historiska upgift var att transportera timmer. Och i Colorado kan man hoppa på

Pikes Peak Cog Railway som sedan 1890-talet klättrat uppför berget Pikes Peak vars häftiga utsikt man kan avnjuta.

I Ontario i Kanada finns det möjlighet till att uppleva stilfulla gamla diesellok från 30- och 40-talet när man åker med Port Stanley Terminal Rail, men man kan även resa med The Kettle Valley Steam Railway när man är i Kanada där det precis som namnet antyder är ånglok man åker med och där en av höjdpunkterna är bron Trout Creak Bridge som vilar 72 meter ovanför ravinens golv.

Tågluffa i Australien och Nya Zeeland

Australien är ett väldigt tacksamt land för tågluffare att befinna sig i eftersom Great Southern

Railway har tre huvudsträckor man kan resa med och där det finns tågluffarkort man kan köpa för att få obegränsat resande under två-tre månaders tid.

Och ett ställe man kanske inte tänkt på men som lämpar sig utmärkt för tågluffande är Nya Zeeland där Tranz Scenic har tåglinjer som går genom landet och där man kan köpa tågluffarpass för att färdas på och mellan den nordliga och den sydliga ön och där man bland annat kan färdas genom tunnlar och över viadukter.