Tågluffa Världen

hjjh    Det går naturligtvis att tågluffa runt hela världen. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser för dig.
Men det som är viktigt för att bege sig ut runt i världen är att se till att vara noga förberedd inför diverse saker som kan hända.
Framför allt gäller det att ta reda på vad som gäller när det rör sig om lagar, seder och bruk. Du kanske behöver ansöka om visum. Vissa länder så rekommenderas det att inte resa på egen hand, som till exempel i Indien om du är tjej. Ta reda på fakta och använd dig av ditt sunda förnuft.

Vissa sträckor har lite extra kultstatus och känns lite mer exotiska – Transsibiriska järnvägen som är världens längsta järnvägssträcka som är 9 300 kilometer långt spår. Den är över hundra år gammal. Den sträcker sig från Moskva till Peking. Att åka hela sträckan på en gång tar sex dagar och då åker du genom tre länder, två världsdelar och hela sex tidszoner.ghjgh
Eller så väljer du Kerala Expressen i Indien. Då kan vi prata om att åka tåg. I hela landet finns det över 6 400 mil järnväg och drygt 7 000 stationer och så har du nio olika klasser att välja mellan när du ska resa. Allt från budget budget till rena lyxen. Indierna utnyttjar alla platser som det går stå eller sitta på för att åka tåg. På taket eller trappsteget vid dörrarna och har du tur så ha du en sittplats.
Hela resan tar 51 timmar att åka. Kerala Express utgår från New Delhi och ända till kuststaden Trivandrum.

Tips Övriga Världen

jjjI USA har några klassiska järnvägssträckor som kan vara spännande att åka som till exempel kan du åka med ett gammalt ånglok som drar vagnarna uppför berg i West Virginia, Cass Scenic Railroad State Park. Denna tåglinje är över hundra år gammal och var ursprungligen till för att transportera timmer. Delar av färden från starten i Cass, går zick zack upp för de branta partierna upp till Whitaker Station. Resan tar 1,5 timme och de går mellan maj till oktober varje år.

I Colorado så går det ta sig riktigt högt upp, stig ombord på Pikes Peak Cog Railway. Denna 14,5 kilometer långa tåg färd är en raritet som har funnit sedan början av 1890-talet och den klättrar sakta men säkert upp till Pikes Peak på en höjd av 4 300 meter över havet. Efter cirka 30 minuter på toppen, går tåg färden vidare ner till Manitou Depot, på 2 002 meter över havet. Hela rundturen tar cirka 3,5 timmar. Då tåget letar sig väldigt högt upp under en kort tid, kan du kanna av höjden och den tunnare och syrefattigare luften.

Tågluffa Världen

I Ontario, Kanada, kan du resa med Port Stanley Terminal Rail. Det är en tågresa som du får åka i gamla stilfulla vagnar och det dras av diesellok från 30- och 40- talet. Avgångarna sker från Port Stanley Terminal Rail på lördagar och söndagar mellan april och oktober. Det tar cirka 1 timme att åka hela sträckan.jkoj

Är du lite våghalsig och inte lider av höjdskräck så kan du resa med The Kettle Valley Steam Railway som byggdes för drygt 100 år edan då du idag kan tuffa fram med ånglok längs cirka 16 kilometer lång sträcka som är bevarad. Hela resan tar ungefär 90 minuter och en av höjdpunkterna när du åker över Trout Creek Bridge, som är 72 meter över ravinens botten. Denna bro var den största när den byggdes 1913. Vill du åka den så är det framför allt på helgerna från maj till mitten av oktober som detta tåg avgår. Du åker från Prairie Valley Station till Trout Creek Trestle Bridge tur och retur.

Tågluffa Världen
I Australien har tågbolaget Great Southern Railway tre linjer som du kan välja att åka med:
Overland Melbourne – Adelaide, 11 timmar, två gånger/ve, 82 mil
Indian Pacific Sidney – Perth, 3 nätter på tåget, 1 gång/ve, 435 mil
The Ghan Adelaide – Darwin, 2 nätter på tåget, 1 gång/ve, 298 mil

sdfsdOch det går bra att köpa tågpass till alla dessa tåglinjer. Vilket lönar sig! Detta tågluffarkort ge dig obegränsat med resandet på alla tre linjerna. Och dessa luffarkort går att köpa både på två och tre månader. Det rekommenderas att reservera sittplats eller sovplats.

På Nya Zeeland så heter tågbolaget Tranz Scenic och de driver några tåglinjer i landet. På nord ön mellan Aukland och Wellington och på syd ön mellan Picton och Christchurch. De går bra att lösa ett tågluffar pass för bara för delar eller hela Tranz Scenic nät på Nya Zeeland. Du kan välja mellan ett: sju dagars pass, 14 dagars pass eller ett 21 dagars pass. Dessutom i dessa pass så ingår färjeresorna mellan Nord- och Sydön.

En spektakulär och väldigt populär rutt är Trans Alpine som går mellan Christchurch och Greymouth. Denna resa tar dig tvärs över från kust till kust, över bergen. Resan tar cirka 4,5 timmar och 23 mil lång. Under resan så åker du genom 16 tunnlar och över 5 viadukter. Då den högsta viadukten är 73 meter ner till ravinens botten.sfas

Bra länktips till alla dessa resor med flera är: http://www.jordenrunt.nu/tag/